Eenzaamheid

Wat kunt u doen tegen eenzaamheid?

Voelt u zich weleens alleen? Dat kan. Het is heel normaal zelfs. Het leven loopt soms anders dan je graag zou willen.

Er zijn veel ouderen die alleen zijn. Het overkomt ze. Hun partner kan bijvoorbeeld overlijden, waardoor ze opeens in een eenzaam gat vallen. Hun vrienden en familieleden kunnen ook een voor een komen te overlijden, waardoor mensen om hen heen wegvallen. Op een bepaalde leeftijd heb je niet meer veel energie en veel zin om nog actief op zoek te gaan naar nieuwe sociale contacten. Het is gemakkelijk om dan eenzaam te worden.

Bovendien hebben ouderen te kampen met lichamelijke beperkingen. Dit beperkt hen in het naar buiten gaan en mensen ontmoeten.

Hun kinderen zijn druk en hebben hun eigen leven. Veel jongeren verhuizen naar de grote stad of naar de Randstad. Hun ouders blijven dan achter in het dorp. Ouderen begrijpen dit vaak wel, maar vinden het toch niet prettig dat ze hun kinderen en kleinkinderen steeds minder vaak zien. Leovegas

Je sociale omgeving wordt op deze manier steeds kleiner naarmate je ouder wordt. Dit overkomt je. Zonder dat je het realiseert, wordt de kring steeds kleiner. Totdat je je realiseert dat je nog weinig om handen hebt en je eigenlijk best wel behoefte hebt aan contact. Maar met wie? En hoe? Waar kun je nieuwe contacten opdoen?

Zoals bij ieder mens en in ieder leven, moet je moeite doen om sociale contacten te krijgen en te onderhouden. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd, maar het is wel de realiteit van het leven. Wanneer je iets wilt, moet je er iets voor doen. Bij veel ouderen valt alles weg en ontbreekt het hen aan de wil om nieuwe contacten op te doen. Het resultaat is dat ze dan langzaam wegslippen in verdere eenzaamheid.

Toch kunnen ze er gemakkelijk iets aan doen. Ik adviseer mensen die eenzaam zijn om zich aan te sluiten bij een groep of vereniging. Dit is een vast moment waarbij je je kan aansluiten bij een groep en ergens bij kan horen. Op een vast moment in de week ontmoet je zo andere mensen en kun je sociale contacten opbouwen.

Denk bijvoorbeeld aan een club, sportvereniging, vrijwilligerswerk, klaverjassen, bij een buurtcentrum, enzovoort. Er zijn genoeg keuzes en genoeg clubjes en verenigingen die openstaat voor nieuwe leden.

Het voelt misschien als een drempel om deze groepen voor het eerst te bezoeken. Je moet je echter realiseren dat iedereen dit gevoel heeft of heeft gehad. Dit is normaal. Ze staan echter open voor geïnteresseerde personen. Ze zullen je met liefde ontvangen. Bovendien moet je je realiseren dat je zelf stappen zou moeten ondernemen wanneer je dit nare eenzame gevoel wilt kwijtraken. Je moet er zelf wat aan doen.

Durf de stap dus te zetten. Maar bovenal: neem het heft in eigen handen. Wees niet te veel afhankelijk van anderen van je eigen geluk. Wanneer jij minder eenzaam wilt zijn, moet je zelf stappen ondernemen. Dit hoeven geen moeilijke, dure of ingewikkelde stappen te zijn, maar je moet het zelf doen.

 

Posted on